Pro Crafts Blogi

Tutustu blogiini

Digitaalinen portfolio – osaamisen esittely

Ihanaa olla opiskelija! Aalto-yliopiston avoimessa tämän elokuun aikana suorittamallani Digitaalisen viestinnän ja median -kurssilla sain yhdeksi tehtäväkseni laatia digiportfolion. Tuo mainio aihe sai minut mietteliääksi, miten ihmeessä saan tiivistettyä osaamiseni digitaaliseen portfolioon – tuohon kaiken osaamisen kattavaan esityskansioon? Miten se tehdään ja mihin sitä käytetään?

Onhan minulla kotisivut ja tämä oma blogi: www.procrafts.fi/blogi! Tämä on juuri oikea tilaisuus tuoda esiin osaamistani ja kurssilla oppimiani taitoja. Neulesuunnittelijan taitoni olen jo tuonut laajasti esiin, sillä lähes kaikki aikakauslehdissä olleet mallini ovat kotisivuillani. Täällä blogissani voin esitellä myös digitaalista osaamistani ja taitojani. Kotisivuilla olevat kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja tässä kerron siitä, mitä osaan ja mitä olen oppinut lisää digitaalisesta viestinnästä ja sen roolista organisaatioiden viestinnässä ja yhteiskunnassa.

Käytän itse sosiaalisessa mediassa paljon Linkediniä ja WhatsAppia sekä kuuntelen musiikkia YouTubesta, mutta en ole kaiken aikaa päivittämässä Instagramia enkä Facebookia.

Olen konkreettisesti kokenut median murroksen. Näen selkeästi sekä digitaalisen viestinnän että median trendit: lähes kaikki viestintä on jollakin sähköisellä alustalla. Erityisesti vuorovaikutteinen ja yhteisöllinen viestintä ovat saaneet huomattavan suuren merkityksen sosiaalisen median ansiosta. Digitaalinen viestintä ja media muokkaavat yhteiskuntaa, liiketoimintaa ja niiden valtasuhteita.

Digitaalisen viestinnän strateginen rooli yritys- ja organisaatioviestinnässä on merkittävä muutos yrityskulttuurissa. Viestinnän uusimpien käytäntöjen mahdollisuudet ja riskit eettisistä, sosiaalisista ja taloudellisista näkökulmista sekä eri intressiryhmien kannalta pitää ottaa huomioon jo viestintää suunnitellessa.

Opin tuntemaan lisää digitaalisen viestinnän ja median keskeisiä teorioita ja käsitteitä. Pystyn analysoimaan kriittisesti tuoreimpien tutkimuksien valossa sidosryhmäsuhteita, rekrytointiviestintää sekä kriisien ja maineenhallintaa näissä medioissa.

Osaan työskennellä virtuaalitiimissä sekä soveltaa digitaalisia alustoja ennakkoluulottomasti ja tilanteeseen sopivalla tavalla. Osaan käyttää GoogleDriven palveluja yhteisen esityksien ja raporttien laadinnassa. Opin toisen ryhmän työn nähtyäni käyttämään myös Preziä (www.prez.com), joka tekee esityksistä nautinnollista katsottavaa.

Olen perehtynyt kurssin aikana mm.  LinkedIn -sivustojen merkitykseen yksilön ja yrityksen näkökulmasta. Miten tehostetaan omaa profiilia ja kuinka yritykset käyttävät kanavaa rekrytointitarkoituksiin. Oma Linkedin -profiilini löytyy linkistä: www.linkedin.com/in/katriinaekko.  Sieltä löytyvät CV:ni sekä aikaisemmat vastuulliset tehtäväni. Teimme ryhmätyönä ja virtuaalitiiminä esityksen LinkedIn:in monipuolisista mahdollisuuksista. Tutustuin sitä varten mm. Tom Laineen laatimaan LinkedIn Megaoppaaseen, joka on tarkoitettu profiilin muokkaamiseen ja tehostamiseen sekä ammattimaiseen käyttöön, ja voin suositella sitä. Henklöprofiilin laatiminen on näkyväksi tulemista ja verkottumista monipuolisesti.  LinkedIn on eroaa Facebookista ja Twitteristä siinä, että sen on puhtaasi professionaalista kanssakäymistä, siellä tuodaan esiin työelämän osaamista, taitoja sekä kontakteja.  Linkedin -oppaan voi ladata osoitteesta: www.linkedinopas.fi

Teimme ryhmätyön myös jakamistalouden kriisistä ja maineenhallinnasta sosiaalisessa mediassa. Aiheeksi valitsimme Airbnb -palvelun, joka on vuokra-asunnon välitystoimintaa internetissä. Airbnb on hyvä esimerkki jakamistaloudesta ja aikakauden ilmiöstä, josta puhuvat niin nuoret kuin varttuneetkin käyttäjät. Käsittelimme jakamistalouden nurjaa puolta, palvelun väärinkäyttöä syrjintää ja Airbnb:n radikaaleja vaikutuksia kaupunkien gentrifikaatioon ja vuokramarkkinoihin. Airbnb on hyvä palvelu, silloin kuin asunnon tähtiluokitus osuu kohdilleen ja kaikki on sitä mitä luvataan.

Omana lopputyönäni kirjoitan WhatsApp ja WhatsApp Busines -palveluista yksilö- ja yritysviestinässä. Kurssin aikana opin lisää digitaalisen viestinnän keinoja, tutustuin uusiin palveluihin ja opin käyttämään niitä sekä etsimään tietoa eri tietokannoista. Tieteellisiin tutkimuksiin viittaava opinnäytetyö opetti minulle tiedon etsintää aivan uusilla sivustoilla.

Opettajamme KKT Merja Porttikivi esitteli mielenkiintoisilla luennoillaan erittäin konkreettisesti, miten digitaalinen viestintä on mullistanut yksilöiden, yhteisöjen ja yritysten viestintää. Digitaalisessa kulttuurissa viestintä on multimodaalista eli se rakentuu kuvien, äänen ja tekstin yhteispelistä. On yhä enemmän yhteisöllisesti tuotettuja sisältöjä. Yrityksien työntekijät osallistuvat usein sisällön  tuottamiseen, jolloin heitä myös koulutetaan ja kannustetaan sosiaalisen median käyttämiseen. Ryhmätyöt olivat haasteellisia tehtäviä, sillä esitykset toteutettiin erittäin tiiviissä aikataulussa, jolloin digitaalisen viestinnän jo olemassa olevat taidot olivat kullan arvoisia. Kurssilla oli hyvä verkostoitua ja oppia toisilta.

Kurssi vahvisti taitojani ja sytytti minulle jälleen intohimon päästä kouluttamaan ja tekemään  brändiviestinnän kirkastamista ja kehittämään sisältöjä. Sisältö on edelleen tärkeintä viestinnässä.

Kevyt villatakki ja pehmeä huivi

Harmaa ja musta sopivat aina yhteen.

Yhdistämällä erivärisiä lankoja saat kauniin meleeratun oman sävyn. Villatakin lankana on lenkkialpakka, jonka kauniista lankakartartasta löytyvät ihanat harmaat sävyt sekä valkoinen ja musta, joilla voi sävyttää harmaan sävyjä edelleen. Kevyt, kaksinkertaisella langalla neulottu pitkä raitatakki on mukava keväällä ja kesällä.

Neuloin omaan takkiini  kuparinruskean raidan helmaan ja hihansuihin sekä raidallisen shaalikauluksen. Takissani ei ole meleerattuja raitoja, vaan samanvärinen kaksinkertainen lanka.

Valitse takin tai huivin tehosteväriksi omat suosikkisi!

Raitahuivi on neulottu  2 o, 2 n -ribbineuloksena, joka sopii hyvin aloittelijalle.

Ohjeet ovat Kotiliedessä 3/2016.

Lanka: Tekstiiliteollisuus Oy, kevyt raitatakki on teetee cacao -lenkkialpakkaa ja huvi teetee alpakkaa

Pliseelaskoksien tyylipäivitys

Paitapuseron tyylipäivitys on ajankohtaista juuri nyt, kun pliseet ja vekit ovat muotia niin sisustuksessa, valaisimissa kuin vaatteissakin.

Japanilainen muotisuunnittelija Issey Miyake on tunnettu vekatuista kuoseistaan, jotka hän on kehittänyt omaperäisellä teknologiallaan. Graafisen upeat vaatemallistot ovat nyt täydentyneet myös hänen suunnittelemillaan astioilla ja servietteillä.

Sain ystävältäni mustan paitapuseron, jossa oli pliseerattu miehusta, läpikuultavat hihat ja napitettava pystykaulus. Pusero ei ollut sellaisenaan minun tyyliäni, mutta otin siitä talteen pliseeratun osuuden, joka innosti minua kehittämään oman vekkimallin.

Tein ensin aluspuseron napakasta trikoosta ja leikkasin pliseekankaasta lepakkohihaisen puseron. Ompelin puseron olka- ja sivusaumat sekä helman saumurilla. Kiinnitin pliseepuseron trikoiseen aluspuseroon vain pääntien osuudelta.

Tyylipäivityksen jälkeen pliseepaitapuserosta tuli moderni ja ajaton oma ”isseymiyake”.

Materiaalit: Käytetty paitis ja musta napakka trikoo

Talvihuivi

Pehmeä ja kevyt alpakkahuivi on helppo ja nopea tehdä teeteen cacaosta. Se on mainio matkakäsityö, koska kerä ei paina paljon ja puupuikot saa ottaa lentokoneeseenkin. Junamatka sujuu rattoisasti, jos muistaa keriä vyyhdin ennen matkaa ja vielä hauskemmin, jos saa kerimisapua kanssamatkustajalta!

Luo kaksinkertaisella langalla 38 s puikoilla nro 7. Jatka työn neulomista yksinkertaisella langalla. Neulo koko työ helmineuleena. Päätä lopuksi silmukat taas kaksinkertaisella langalla.

Huivin koko: 30 x 190 cm.

Lanka: Tekstiiliteollisuus Oy:n teetee cacao.

Bluetooth -pipo

Lämmin pipo ja bluetooth -kuuntelulaite ovat talven suosikkivarusteita. Nuoret ja vanhat viihtyvät musiikin parissa, olipa kyseessä lumityöt tai kavereiden kanssa hengailu.

Virkattu pipo, jossa on leveä taite bluetooth -laitteen ja kuulokkeiden johtojen piilottamiseen, toimii myös ilman kuuntelulaitetta, sillä taite koristaa ja lämmittää.

Harmaan pipon ohje on julkaistu juuri Tekstiiliteollisuus Oy:n teetee -lehdessä 1/2016 ja teetee -lehden uusimmassa verkkojulkaisussa www.tekstiiliteollisuus.fi.

Mustavalkoisen raitapipon väriraidat vuorottelevat tasaisesti. Malli on helppo ja valmistuu nopeasti. Virkkaa pipoon omat lempivärisi!

Lanka: teetee sara on 100% merinovillaa ja sen värikartassa on runsaasti eri värejä. Lankoja voi tilata teeteen nettikaupasta tai ostaa teetee shopeista.

Kuuntelulaite: voit tilata bluetooth -laitteen netistä tai ostaa alan tarvikkeita myyvästä kaupasta.

Hiihtopipo

Hiihtopipo on hyvä olla pehmeää villaa, joka ei kutita, mutta imee kosteutta. Pipo on helppo virkata reliefipylväillä paksusta merinolangasta koukulla nro 5.

Kohokuvio reliefipylväillä muodostuu 7 s. pystyraidoista, joissa virkataan 2 p. etureunasta ja 5 p. takareunasta.

Tee pipo näin:
Virkkaa naisen pipoon 63 kjs ja yhdistä renkaaksi. Virkkaa ensimmäinen kerros pylväitä, sulje kerros ps:lla ja siirry seuraavalle kerokselle 2 kjs:lla.
2.-8. kerrokset: *Virkkaa 2 p etureunasta ja 5 p takareunasta*, *-* toista. Sulje aina kerros ps:lla ja siirry seuraavalle kerrokselle 2 kjs:lla.
9. kerros: *Virkkaa 2 p etureunasta ja 3 p takareunasta ja virkkaa 2 p yhteen takareunasta (=kavennus)*, toista *-*.
10.-12. kerrokset: *Virkkaa 2 p etureunasta ja 4 p takareunasta, toista*-*.
13. kerros: *Virkkaa 2 p etureunasta ja 2 p takareunasta ja virkkaa 2 p yhteen takareunasta (=kavennus)*, toista *-*.
14.-16. kerrokset: *Virkkaa 2 p etureunasta ja 3 p takareunasta*, toista *-*.
17. kerros: *Virkkaa 2 p etureunasta ja 1 p takareunasta ja 2 p yhteen takareunasta (kavennus)*, toista *-*.
18.-19. kerrokset: *Virkkaa 2 p etureunasta, 2 p takareunasta*, toista *_*.
20. kerros: *Virkkaa 2 p etureunasta, 2 p yhteen takareunasta*, toista *-*.
21. kerros: *Virkkaa 2 p etureunasta, 1 p takareunasta*, toista’_’.
22. kerros: *Virkkaa 2 p etureunasta*, toista *_* toista. Päätä kerros ps:lla. Jätä kiristyslangaksi 20 cm ja katkaise lanka. Poimi neulalla s:t ja kiristä aukko umpeen.

Tee päällystetty nappikoriste näin:
Virkkaa 6 kjs ja yhdistä renkaaksi. Virkkaa 2 kjs ja 16 p renkaaseen. Virkkaa 1 p jokaiseen s. takareunasta. Päätä kerros ja jätä ompelulangaksi 20 cm ja katkaise lanka. Laita iso nappi virkatun kupin sisään ja kiristä lankaa napin ympärille. Kiinnitä nappikoriste pipoon. Päätä langat.
Lanka: Paksua ja pehmeää käsinkehrättyä merinovillaa tai vastaavaa.

Servietit pellavakankaasta

Servietit on helppo tehdä vaikka joulupöytäliinakankaan ylijäämäpalasta. Ostin liika pellavakangasta ajatellen sitä, että saan tehtyä servietit samasta kankaasta. Leikkasin mahdollisimman suuret neliöt kankaan leveydestä. En ehtinyt kantata reunoja ennen joulun juhlapäivää ja päätin huolitella reunat vain purkamalla muutamia kerroksia.

Servietit voisi huolitella pienellä siksakilla ennen pesua, jos tuntuu siltä, että reunat rispaantuvat. Revityn reunan langoista voisi kirjoa kuvioita, ommella hapsureunan vahvistuksia tai keksiä jotakin muuta mukavaa kattauksen koristeeksi.

Hapsureunaiset servietit sopivat myös uudenvuoden juhlapöytään, sillä tumman harmaa pellava käy moneen kattaukseen, koristeluun sekä astioihin.

Pestävät ja kestävät servietit ovat hyvä idea myös tuliaislahjaksi.

Serviettien koko 33 x 33 cm
Tummanharmaa pellavakangas Ikeasta

Heijastinkukka loistaa pimeässä

Heijastinlangasta virkattuja kukkia voi kiinnittää koristeeksi takkiin. Ne ovat kuin lumikiteitä olkapäällä tai helmassa. Heijastinlankaa saa ostaa pienissä erissä ja sitä on helppo virkata.
Valoissa loistavaa heijastinlankaa voi käyttää myös neulelangan kanssa. Näkykää tähtien lailla, ulkona on pimeää!
Lanka: Pirkanmaan Kotityö Oy:n heijastinlanka, Taito Shop Helsky, Helsinki
Virkkuukoukku: nro 1,5

Tuikkulyhdyn koriste

Lasipurkista tehdylle tuikkulyhdylle voi virkata erilaisia koristeita ja suojuksia. Helpoin mahdollinen malli syntyy pylväistä ja kiinteistä ketjusilmukoista. Tuikun kynttilän valoa tulvii kauniisti koristeen pienistä pitsimäisistä rakosista.

Virkattu lasilyhdyn koriste
Tee aloitussilmukka ja virkkaa 6 kjs., sulje renkaaksi. Virkkaa renkaaseen 12 p ja sulje kerros piilosilmukalla. Siirry aina seuraavalle kerrokselle virkkaamalla 2 kjs. Lisää seuraavalla krs:lla pylväitä lasipurkin pohjan koon mukaan. Kun ryhdyt virkkamaan verkkomaista pintaa purkin suoraa seinämää varten, tee seuraavat kerrokset näin: *1 kjs, 1 p, 1 kjs*, toista *-*. Sulje kerros aina piilosilmukalla ja siirry seuraavalle krs:lle 2 kjs:lla. Tee verkkomaista pintaa lasipurkin kaulukseen asti ja päätä kerros piilosilmukalla. Katkaise ja päätä lanka.

Pue koriste purkin päälle. Ota riittävä pätkä lankaa ja pujota se koristeeksi viimeisen kerroksen silmukkareikiin, kiristä tiukasti niin, että se pysyy purkin ympärillä. Tee solmu ja kaunis pieni rusetti.
Varo, että rusetti ei jää purkin reunan yläpuolelle ja kuumene kynttilän liekistä.

Lanka huopamainen lieväkierteinen villalanlanka, koukku nro 6

Virkattu minikäsilaukku lemmikin talutusremmiin

Suunnittelin ja virkkasin koiranomistajalle kivan minikäsilaukun, jonka voi kiinnittää pikalukon avulla talutusremmiin. Kassiin voi sujauttaa tyhjät koiran kakkapussit, jolloin ne kulkevat aina remmin mukana ulkoilulenkille. Toimii vaikka joululahjaideana koiran ystävälle ja ystävän koiralle.

Virkkasin pohjan suorakaiteen muotoiseksi ja tein reunat korinpohjavirkkausta. Kavensin laukun päädyissä muutaman silmukan, jotta sain käsilaukulle muotoa. Virkkasin kassiin pienen kansiläpän ja erillisen kantosangan. Minikäsilaukku on kooltaan n. 10 x 10 x 3 cm. Käsilaukkuun mahtuu muutama pikkupussi, jolla voi nostaa jätökset maasta roskikseen.

Lanka teetee helmi, virkkuukoukku 3,5